Премиера в България: 27.12.2013
               

Световна премиера:27.12.2013

Сценарист: Крис Моргън

Режисьор: Карл Ринч

Продуцент:Ерик Маклауд

ролите: Хироюки Санада, Того Игава, Кари-Хироюки Тагава, Ринко Кикучи, Киану Рийвс и др.

   Киану Рийвс прави една от най-забележителните си роли в киното във филма на Карл Ринч 47 ронини. Зрителите прекрасно познават актьора от участието му в Скорост, но сега той е в напълно нова светлина. Когато водачът и лидер на японски самураи е коварно и подло убит от местен феодал, в техните редици настъпва смут. Оставени без доказан и безспорен водач, войниците са объркани и изплашени. За тях обаче е въпрос на чест да върнат достойнството на своя народ и така да отмият поне частично срама, с който се сблъскват. За целта самураите прибягват до помощта на Кай, в ролята на когото е именно Киану Рийвс. Интересното е, че той самият е пратен в изгнание от същите тези самураи, които сега го молят за помощ и съдействие. Готови на всичко за да отмъстят за смъртта на господаря си, 47 смели войници тръгват на опасен и смъртоносен поход, предвождани от Кай. Предстои един титаничен сблъсък, в който всяка от двете страни търси победата.

   Освен че са само 47 на брой, самураите трябва да се борят с изключително опасни и силни противници. Много от тях за зли магьосници и същества, които притежават способности да се превъплъщават в различни образи и по този начин да са трудно разпознаваеми. Въпреки всичко Кай повежда войската си в тази неравностойна и трудна битка. За тези 47 на брой мъже е въпрос на доблест и чест да се сражават за паметта и името на своя убит господар. При тях това е традиция, която никой не е в състояние да наруши. Дали в крайна сметка за проявените героизъм и мъжество е ще бъдат възнаградени или все пак поради численото превъзходство на противника изходът на битката е ясен още от самото начало? Едно е абсолютно сигурно и именно това е най-важно за ронините - никой няма право да опетнява името и честта на техния род, а още по-малко да убива по коварен начин техния господар. Затова те предприемат своето отмъщение.

   За Кай също е въпрос на чест да участва в тази битка, при това като предводител на войската. Заедно той и неговите хора трябва да победят изключително опасни и могъщи противници, които няма да се поколебаят да ги убият така, както преди време са направили с господаря на самураите. Зрителите ще станат свидетели на една битка, в която двата противникови лагера се впускат единствено и само в търсене на победата. Те са готови да я постигнат с цената на всичко, включително и чрез жертва на собствените си животи. Когато водещи приоритети са честта и достойнството, никой не може да спре мъжете от осъществяването на техните намерения. Те изобщо не се страхуват от смъртта, а искат просто да си възвърнат себеуважението и да отмъстят за сторената злина. Ето защо се обръщат за помощ към Кай. Въпреки че са го пратили преди време в изгнание, сега той е единствената им надежда. Имайки го в своите редици, те не се страхуват от предстоящата битка.

 Посетен: 1126
почивка