Световна премиера: 31.08.2013

Режисьор: Джошуа Опенхаймър, Аноним, Кристина Син

В ролите: Анвар Конго, Херман Кото, Сямсул Арифин, Ибрахим Синик, Бала Кала

   Акт на убийство е сред онези документални филми, които зрителите трябва да гледат на сто процента. Продукцията на Опенхаймър, който работи с още хора за нейното създаване, предлага на зрителите едно неповторимо изживяване, което, макар и не толкова приятно по своята същност, завинаги ще ги докосне по неповторим начин. Филмът е номиниран за Оскар и освен това е отличен като най-добър документален филм на Европейските филмови награди и наградите БАФТА. Тези награди са напълно заслужени, защото малко продукции успяват толкова достоверно и реално да предадат събитията, които проследяват. В този документален филм зрителите ще се пренесат в 60-те години на 20-ти век в далечната страна Индонезия.

   Тогава там действат страховити отряди от убийци, известни като Отрядите на смъртта. Техните лидери действат безкомпромисно по отношение на убийствата. Във въпросния период са убити над един милион души, за които се предполага, че са комунисти или пък симпатизират на тази идеология. Водени от чувството си на фанатизъм и преданост към родината, отрядите действат безнаказано и не пощадяват нито един заподозрян. Нормален ли е сам по себе си такъв акт на убийство? Все пак става въпрос за един милион души. За да разкрие в подробности събитията в онези години, Опенхаймър ни среща с някои от лидерите на отрядите. След толкова години, когато времето така или иначе е заличило поне до известна степен разигралите се събития, много от тях продължават да твърдят, че са направили най-доброто за родината си.

   Те не се разкайват за постъпката си, а са на мнение, че са герои. Пред камерата на Опенхаймър лидерите споделят своите виждания за нещата, които са вършили. В исторически план убийството на един милион души не може да бъде забравено. Това е трагедия, която завинаги променя представите на хората за човечност. Именно поради тази причина и Опенхаймър ни среща с лидерите на смъртоносните отряди. Благодарение на него и останалите създатели на продукцията зрителите имат възможността да надникнат в света на хора, които са фанатични по отношение на своите убеждения. За тях няма нищо по-нормално от това да се убиват противниците на страната, независимо колко е тяхната бройка. Невероятен документален филм, който няма как да не ни развълнува и да ни запознае отблизо с един свят, за който много хора не знаят нищо или пък знаят прекалено малко.

 

 Посетен: 1067
почивка