Премиера в България: 28.02.2014

Световна премиера: 17.01.2014

Сценарист: Грег Кулидж, Стийв Фабър, Боб Фишър, Мат Манфреди, Джейсън Мантзукас, Фил Хей

Режисьор: Тим Стори

В ролите: Гари Оуен, Хулисита Салседо, Брус Макгил, Айс Кюб, Кевин Харт, Джон Легуизамо, Тика Самптър

   В Ченге за един ден зрителите се пренасят в света на двама мъже, всеки един от които има известни причини да ненавижда другия. Джеймс е патрулен полицай, който работи в американския щат Атланта. Той има сестра, която се казва Анджела и която възнамерява да се омъжи за своя приятел Бен. Проблемът обаче е, че Бен е малко несериозен и освен това говори прекалено много. Той работи като училищен охранител, но по-голяма част от времето си прекарва в играене на игри. Освен това Джеймс се притеснява, че той изобщо не е подходящ мъж за сестра му по простата причина, че не е в състояние да се справи с отговорностите на семейния живот. Ето защо с цел окончателно да го откаже от сестра си, Джеймс взима Бен на едно нощно дежурство с патрулната кола. Намеренията му са Бен да се уплаши от случаите, които е принуден да разплита полицая и така да всее страх в работещия като охранител в училище Бен.

   Тази невероятна комедия със сигурност ще хареса на много зрители, особено на тези, които са почитатели на жанра. Много скоро Джеймс разбира, че взимането на Бен на дежурството е най-голямата му грешка има реална възможност той да плати прекалено висока цена за това свое решение. По време на дежурството двамата внезапно се изправят в директен сблъсък с най-влиятелния престъпник в щата. И ако въобще е имало някакъв шанс за добро развитие на обстоятелствата, то Бен, благодарение на непрекъснато говорещата си уста, го пропилява още в зародиш. Нещо повече, опасно прелитащите покрай двамата куршуми не са чак толкова опасни на фона на глупостите, които Бен непрекъснато говори. Именно бърборкото в него е основната причина за всички неприятности, в които двамата се забъркват.

   Така вместо да сплаши Бен и да го откаже от Анджела, сега Джеймс трябва да разчита на помощта му, ако иска и двамата да останат живи до края на дежурството. Бен в действителност успява да стане ченге за един ден, но едва ли някой би искал да изкара и едно повторно дежурство с него. Независимо от това че говори много и предимно казва нещата не на място, единственото намерение на Бен е да се докаже пред брата на своята приятелка. Дали ще успее и ще склони ли все пак патрулният полицай да даде благословията си за сватба, зрителите ще разберат само след като изгледат екшън комедията до самия край. Тя несъмнено ще ни зареди с положителни емоции и добро настроение, а главните актьори във филма - Айс Кюб и Кевин Харт - са забележителен екранен тандем. Ролята на Анджела пък режисьорът Тим Стори поверява на Тика Самптър, която играе също толкова успешно и запомнящо се.