Премиера в България: 28.02.2014

Световна премиера: 27.02.2014

Сценарист: Джон У. Ричардсън, Кристофър Роа

Режисьор: Жауме Колет-Сера

В ролите: Лиам Нийсън, Джон Ейбрахамс, Лайнъс Роуч, Скот Макнейри, Кори Стол, Мишел Докъри, Джулиан Мур, Бар Пали, Ансън Маунт, Нейт Паркър

   Едни от най-популярните заснети филми в Холивуд са тези, които се снимат в самолет. В тях обикновено сюжетът се върти около отвличането на самолета и огромното напрежение, на което са поставени всички пътници. В продукцията на Колет-Сера Лиъм Нийсън изиграва главната роля на въздушен шериф, който е поел ангажимента да се грижи за това редът във въздуха да не се нарушава. По време на един от своите полети обаче нещата за шерифа се усложняват неимоверно много. Докато е още във въздуха, анонимен глас отправя ултимативни искания. Той заплашва да убие всички пътници, ако по продиктуваната от него банкова сметка не бъде преведена огромна сума пари. Тя наброява милиони долари, ето защо исканията са както нереалистични, така също и със сериозна заплаха. Исканията са пределно ясни - ако не платите, пътниците на борда няма да доживеят кацането. Кой е всъщност човекът, позволил си такава дързост и не се ли намира той в самолета?

   Джулиан Мур и Лиам Нийсън са забележителен и великолепен тандем в този напрегнат екшън трилър. Въздушният шериф най-неочаквано се оказва изправен пред най-сериозното предизвикателство от своята служба. Той не иска нищо друго освен да изпълнява съвестно своите задължения.При така създадените обстоятелства това е меко казано трудно и дори невъзможно. Докато се опитва да открие кой е човекът, заплашващ пътниците, той също става заподозрян в очите на останалите. Дали в крайна сметка всичко е постановка, в която шерифът има главна роля. Не е ли той този, който иска огромната парична сума и разиграва театър с цел да ги заблуждава? Предстои ни да гледаме един вълнуващ и динамичен трилър, в който Нийсън отново е главното действащо лице. Той е добре познат на аудиторията с участието си в двете части на Твърде лично. Сега той отново ще трябва да демонстрира своите умения.

   Въздушният шериф Бил Маркс скоро е принуден да си припомни всеки ден от обучението си. В противен случай той и останалите пътници могат да намерят смъртта си, което не устройва нито един от тях. Освен това Маркс не може да разчита на всички пасажери, ето защо е принуден да се довери само на неколцина от тях. По време на рутинен презокеански полет настъпва истински ад във въздуха. Той може да бъде унищожен единствено от шерифа, но дали той разполага с достатъчно време да предприеме конкретни стъпки? Маркс е твърдо решен да не се предава и сега единственото, на което той се посвещава, е да залови наглият и опасен психопат. Защо той настоява да му се преведат толкова много пари, заради които е готов да жертва без колебание живота на пасажерите? В този филм Нийсън отново е на висота и ни демонстрира своята забележителна игра, която го е утвърдила като един от най-добрите актьори в наши дни.

Посетен: 1624
почивка