Премиера в България: 13.12.2013

Световна премиера: 13.12.2013

Сценарист: Филипа Бойенс, Гилермо дел Торо, Фран Уолш

Режисьор: Питър Джаксън

            В ролите: Ричард Армитаж, Кен Скот, Стивън Хънтър, Люк Евънс, Кен Стот, Силвестър Маккой, Микаел Персбранд, Орландо Блум, Кейт Бланшет, Мартин Фрийман  и др 


   Във филма на режисьора Питър Джаксън с елементи на приключенска фантастика Хобит, името на главния герой се казва Билбо Бегинс.Той неочаквано бива въвлечен в опасен поход, който има за цел да освободи напълно Еребор.Това е всъщност изгубеното царство на джуджетата, което вече от много дълго време се владее от злия и лош дракон Смог. Дали краят на тиранина е близо или въпреки всички положени усилия джуджетата така и няма да дочакат да видят царството си свободно? Появилият се изневиделица Гандолф Сивия е магьосник, който предлага на Билбо своята помощ.Торин Дьобщит пък е името на предводителя на джуджетата, към които се присъединява Билбо след появата на Гандолф. Така, твърдо решени да премахнат злия владетел, те се отправят на най-решителния поход в живота си.Пътуването на групата ги отвежда до тайнствено място, което е известно с името си Пущинака? Какво ги очаква там и могат ли да намерят чудо?

   Коварните земи, гигантските паяци и способни да сменят непрекъснато облика си чудовища са само част от препятствията, които групата трябва да преодолее по пътя към успеха.Макар че крайната им дестинация е Самотната планина, намираща се на изток, първо нашите герои трябва да се измъкнат от тунелите на гоблините. Именно там главният герой Билбо ще срещне създание, което завинаги и трайно ще промени неговия живот. То носи невероятното име Ам-Гъл, но в какво всъщност се състои значението на срещата между двамата? Ам-Гъл дава на Билбо един изключително ценен пръстен, с който шансовете за победа над Смог значително се увеличават. Преди всичко обаче главният герой във филма открива, че притежава хитрост и смелост, за съществуването на които изобщо не е подозирал преди. Златният пръстен, който вече е притежание на Билбо, е свързан по тайнствен начин с цялата Средна земя, но никой не знае как това е станало.

   В ролята на Билбо Бегинс зрителите ще видят актьора Мартин Фрийман, а Гандолф Сивия се играе от Йън Маккелън. Това са само двама от актьорите, благодарение на които се осъществява продукцията на Питър Джаксън Хобит. Компания им прави още и Кейт Бланшет, която също е достатъчен добре позната на многобройната зрителска аудитория. И така, джуджетата са решени на всичко, за да видят земята си свободна. Ето защо, окрилени от смелостта и силата на Билбо, те вярват, че най-накрая ще сломят съпротивата на Смог. Билбо вече притежава скъпоценен златен пръстен, който, макар и да не подозира, може да има решаващо значение за крайната победа. Предстои ни едно вълнуващо пътешествие през Пущинака, през тунелите на гоблините и през още много други чудни места. Междувременно зрителите ще станат свидетели на зрелищни битки между джуджетата и зли същества, които са много опасни и могат да нанесат смъртоносни поражения.