Сценарист: Андрю Додж

                Режисьор: Джейсън Бейтман

            В ролите: Бет Грант, Филип Бейкър Хол, Джудит Хоаг, Бен Фалкон, Рейчъл Харис,Алисън Джани,Дежйсън Бейтман,,Катрин Хан, Патрисия Белчер, Роан Чанд

 

  За пръв път Джейсън Бейтман се изявява като режисьор, но това не пречи продукцията му да е изключително успешна и едновременно с това интересна и оригинална. Тя носи заглавието Мръсни думи, а самият той изпълнява главната роля. Неговият герой е мъж на 40 години, който участва в конкурс по правопис. Той тепърва ще става интересен и забавен, което до голяма степен се дължи на нещата, вършени от Гай. Виждайки вратичка в конкурса, която ще му позволи да го спечели, той не се колебае да направи всичко по силите си в тази насока. Това обаче не остава незабелязано от родителите и другите ученици, вземащи участие в надпреварата. Какво ще се случи и няма ли Гай да изтърве победата в момента, когато тя вече е прекалено близо? Това ще се разбере в течение на филма.

   Една репортерка е твърде упорита и прави всичко възможно да разбере мотивите на Гай да вземе участие в конкурса, както и защо върши всичките тези неща. Точно тогава мъжът си намира приятел и съюзник, на когото безрезервно може да разчита. Детето е едва на 10 години, но независимо от драстичната разлика в годините, по никакъв начин не се впечатлява от Гай и от нещата, които прави. Така отново водещите позиции са негови, но как ще приключи всичко и в чия полза? Всеки иска да е победител в конкурса за правопис, който поради действията на Гай се превръща в нещо повече от интересно и вълнуващо преживяване. По думите на кино критиците тази комедия е една от най-добрите и едновременно с това провокативни от доста време насам. Ето защо Бейтман, независимо че е дебютант в областта на киното, прави сигурна и надеждна крачка към успешна кариера. Комедийната му продукция на всяка цена трябва да се гледа от хората, почитатели на този жанр.