Премиера в България: 28.03.2014
Световна премиера: 28.03.2014

Сценарист: Джон Логан,Дарън Аронофски
Режисьор: Дарън Аронофски

В ролите: Рей Уинстън, Кевин Дюранд, Логън Лърман, Дъглъс Буут, Антъни Хопкинс, Ема Уотсън, Дженифър Конъли, Ръсел Кроу, Мартон Чокаш

Продуцент: Арнън Милчън

 

    Всеки е чувал за Ной - великият мъж, успял да спаси света от сигурна гибел по един великолепен и оригинален начин. Именно така е озаглавена продукцията на Аронофски, който участва и в написването на сценария. По един увлекателен и неповторим начин Аронофски представя на зрителите историята на един от най-забележителните мъже в историята на човечеството. Когато апокалиптичен по размери потоп заплашва да изтреби всичко живо, Бог възлага на Ной почти непосилна за изпълнение задача. Той трябва да измисли начин, по който да съхрани живите същества и дори и след потопа те да могат да продължат да се възпроизвеждат. Дали подобно нещо е възможно или в крайна сметка краят на света е съвсем близо? Главната роля в този исторически епос изпълнява неповторимият Ръсел Кроу. Изборът на Кроу за главна роля не е случаен - той и друг път се е превъплъщавал по великолепен начин в персонажа си и е успявал да превърне филма с негово участие в истинско произведение на изкуството.

   Зрителите ще имат възможността да надникнат в един свят, за който по всяка вероятност знаят по-малко, отколкото си мислят. Във филма са използвани редица визуални ефекти, които целят да засилят силните емоции в зрителите. Пред каква задача се изправя един мъж и най-важното - ще има ли силите, смелостта и необходимото време да я изпълни? Когато е избран за тази велика мисия, Ной по всяка вероятност все още не разполага с точното решение. Постепенно обаче в него кристализира плана, по който дори и след потопа светът ще продължи да съществува. Затова той без колебание се заема да осъществи плана си, преди да е станало твърде късно. Едва ли има по-подходящ човек от Кроу за превъплъщението в Ной. Този актьор по блестящ начин успява да влезе под кожата на своите герои и да развълнува в пълна степен всички зрители. И така, един мъж получава задача, която на всяка цена трябва да изпълни. Колкото и трудна да е тя, няма друг изход за спасение на човечеството.

   Ной неслучайно е един от най-великите мъже в световен мащаб. Само той може да намери пътя към спасението, като за целта проявява много находчивост и изобретателност. С построения от него ковчег той успява да запази от всяко живо същество, включително животни и растения. Изпълнената от него мисия го нарежда завинаги сред хората, които историята ще помни вечно. Съвременната продукция пренася зрителите в света на Ной, който има малко време да избави света от сигурна гибел. Дали Кроу ще бъде на висота и в този филм? Със сигурност отговорът на този въпрос е положителен. Той успява по чудесен начин да влезе в ролята си и да достави на зрителите не само истинско удоволствие, но също така да ги зареди с много положителни емоции и добри впечатления. За целия свят е надвиснала сериозна опасност и само един човек е способен да го спаси. Това е Ной- мъжът, когото Господ избира за изпълнението на една от най-великите мисии на всички времена.