Премиера в България: 08.08.2014

Световна премиера: 01.08.2014

Сценарист: Джеймс Гън, Крис Маккой, Никол Пърлман

Режисьор: Джеймс Гън

В ролите: Дейв Батиста, Бенисио Дел Торо, Глен Клоуз, Лий Пейс, Джон С. Райли, Майкъл Рукър, Зоуи Салдана, Крис Прат

   Екшънът и космическите приключения съставляват по-голямата част от сюжета на Пазители на галактиката. В центъра на филма е известния като Звезден повелител Питър Куил, който внезапно се оказва преследван от множество опасни и безмилостни убийци. Главорезите няма да се спрат пред нищо, докато не видят Питър мъртъв. Той същевременно трябва много да внимава, а дали всъщност знае защо се е оказал мишена номер едно на тези главорези? Всъщност причината се крие в тайна и мистична сфера, която в момента се намира в Повелителя. Тя на всяка цена трябва да му бъде отнета, защото в противен случай злодеите не биха могли да осъществят своите намерения. Дали обаче Питър мисли да предаде сферата така лесно и всъщност осъзнава ли какво му носи тя - повече сила и могъщество или  пък притежанието на сферата води до отслабване на мощта му. Така или иначе той няма много време за мислене, защото бяга от преследвачите си.

   Ронан е името на злодея, който така яростно иска да притежава въпросната мистична сфера. Само ако я има в себе си, той ще може да осъществи своя грандиозен план, който цели завладяването на целия свят. Това няма начин да не се отрази в негативен аспект на обитателите на земята, ето защо на всяка цена трябва да се направи нещо, преди злодеят да се добере до сферата. В тежката и неравностойна борба, която Питър води, той е принуден да се съюзи с още четирима бойци, които на пръв поглед обаче изглеждат твърде несигурни и неумели в действията си. Все пак Куил трябва да се задоволи с тяхната помощ, защото в противен случай шансовете му за победа ще намалеят още повече. Така, когато вече са общо петима на брой, на тях им предстои да участват в една звездна битка, която може завинаги да промени съществуването на света, а той да бъде завладян от най-страшния злодей, който някога се е раждал - Ронан.

   Ракетата, Грут, Гамора и Дракс Унищожителя са имената на четиримата съюзници, на които Куил трябва да разчита в борбата със злото. Всеки един от тях е по природа безобиден и приятен, но могат ли тези качества да им помогнат да победят противника, срещу когото се изправят? Ракетата е запалена по оръжията миеща мечка, докато Груд е подобен на дърво хуманоид. Що се отнася до другите двама съюзници от отбора на главния герой, Дракс жадува отмъщение, а Гамора е странна и загадъчна. Могат ли тези петимата да нанесат решаващия удар и да координират усилията си в правилната посока? Това е единственото нещо, което им остава да направят, освен ако не искат светът да премине в ръцете на доказано зъл тиранин, какъвто е без съмнение Ронан. Така или иначе обаче им предстои да изминат дълъг и труден път, по време на който всеки един от противниците им търси надмощието, което може да се окаже решаващо за изхода на битката.

Посетен: 1419
почивка