почивка

Световна премиера: 15.05.2014

Сценарист: Томас Макарти

В ролите: Джон Хам

   Динеш Пател и Ринку Сингх са имената на двамата главни герои в спортната драма на режисьора Маккарти Ръка за милиони. Двамата са от индийски произход и едва на 19 години, но въпреки това вече им се налага да се сблъскат с трудностите на живота в Америка. По принцип двамата досега са играли единствено крикет, но техният агент Джей би Бърнстийн има други планове. Нещо повече, той е убеден, че понеже между крикета и бейзбола няма чак толкова съществени разлики, двете момчета без проблеми ще заиграят този спорт. Агентът стига дори до там, че успява да им уреди договор с отбор от първата лига. Така, след като вече нямат право на избор, индийците трябва да научат правилата на бейзбола. Само така ще могат да оправдаят доверието на Джей би и да си изкарват прехраната. Как ще се справят с това предизвикателство и какво ще им струва накрая?

   Новото начало в чужда страна никога не е лесно, особено за млади хора. Въпреки всичко обаче неразделните приятели от Индия Динеш и Ринку трябва да преодолеят всички трудности по пътя към успеха. Мениджърът е категорично убеден, че може да изкара пари от двамата и без колебание им урежда договор. Дали обаче очакванията му ще се оправдаят и няма ли да е по-добре той да се откаже от двамата си клиенти? Вече е твърде късно, ето защо единственото, което трябва да прави мениджъра, е да се надява на добри резултати. За двамата индийци пък трудностите не са единствено по отношение новата игра, която трябва да играят. Изучаването на правилата в действителност не е лесно, но има и други, доста по-трудни за тях неща. С какво са свързани те и най-важното - ще съумеят ли да се справят със ситуацията преди да ги е напуснал ентусиазмът за успех?

   Всъщност трудностите идват от факта, че американската култура и традиции са непознати за двамата индийци. Ето защо паралелно с изучаването на бейзбола, те трябва да се нагаждат и към непрекъснато навлизащите в живота им промени. Това определено изобщо не е лесно, особено когато си само на 19 години. Въпреки това и двамата започват по добър начин кариерата си на бейзболисти и първоначалните успехи затвърждават мнението на Джей би, че е направил сигурна и успешна инвестиция. Ще продължи ли обаче победната серия или все пак накрая винаги излиза вярно твърдението, че всяко начало е лесно, а после нещата неизменно се усложняват? В този филм двама приятели правят всичко възможно да се адаптират към живота в Америка и да реализират мечтите си, въпреки че на моменти това е повече от трудно и изглежда непостижимо.

Посетен: 1887