Премиера в България: 04.04.2014
Световна премиера: 28.03.2014
Сценарист: Дон Раймър, Карлос Салдана
Режисьор: Карлос Салдана

   Блу и Джуъл заедно с трите им деца по всяка вероятност са много добре познати на онази част от зрителската аудитория, която е гледала първата част на филма Рио. Това анимационно филмче определено е сред най-добрите попадения в жанра за новата 2014 година. Сега действието ни пренася някъде далече в амазонската джунгла - там са се установили Блу и останалите членове от неговото семейство. Те са щастливи и се наслаждават на новия начин на живот, който имат. Блу се опитва всячески да се нагоди към новата обстановка, което в определени моменти е трудно. Независимо от всичко обаче семейството живее повече от щастливо и се намира далече от своите врагове. Поне на такова мнение е Блу, но много скоро разбира, че това е най-голямата илюзия, в която той си е позволил да вярва. Много скоро става ясно, че проблемите за него тепърва започват и при това са много сериозни и трудни за решаване.

   Съвсем ненадейно на сцената се появява Найджъл. Двамата с Блу са стари врагове и сега, по всичко изглежда, между тях предстои нов интересен и динамичен сблъсък. Как ще реагира на това предизвикателство Блу и ще съумее ли да защити семейството си, което се състои от една жена и три деца? Всъщност той няма никакво право на грешки, защото ако си позволи подобна волност, това може да му коства много. През призмата на смеха и забавлението създателят на хитовото продължение на анимацията Карлос Салдана отново ни пренася в света на Блу, където никога не е скучно. Такова твърдение е просто недопустимо, особено когато се появи Найджъл. Щом и той е вече на арената, без съмнение ни предстои да наблюдаваме интересен сблъсък между двамата герои. Кой ще бъде крайният победител и няма ли този път на Блу да му бъде още по-трудно, отколкото в предишния епизод? Това зрителите ще разберат тепърва.

   Но ако Блу си е въобразявал, че единственият му сериозен проблем е Найджъл, то той се е заблуждавал дълбоко. Нещо повече - врагът, с когото му предстои да се срещне, е неговият тъст. Бащата на Джуъл ненавижда зет си открай време и ето че сега идва в Амазонската джунгла, но с каква цел? Може би за да търси помирение със зет си или пък за да го накара да си плати за всичко? Така че за бащата на три деца настъпват изключително трудни моменти, по време на които щастието от семейния живот временно ще отстъпят на заден план. Тези от зрителите, които вече са имали удоволствието да изгледат първата част, могат да очакват още по-големи дози смях, забава и добро настроение. Това е нещо характерно за света на Блу, който, както ясно се вижда, няма никакъв шанс да се отърве от най-омразните си и опасни врагове. Те го преследват навсякъде и постоянно го предизвикват. Как ще отговори сега той на хвърлената ръкавица?