Сценарист: Ханиф Курейши
Режисьор: Роджър Мичел

В ролите:Джим Броудбент, Линдси Дънкан, Джеф Голдблум, Оли Александър, Ксавиер Де Гибан, Мари-Франс Алварез, Шарлота Лео

   Мег и Никълъс са възрастна съпружеска двойка от Великобритания, която в продължение на дълги години се радва на щастлив брачен живот.Внезапно обаче и двамата осъзнават, че нещо в отношенията им не е наред. Дали това се дължи на някакво моментно напрежение, идващо от възрастта или е вероятно да се случи най-лошото - развод след толкова дълги години съвместен живот? С цел да се опитат да скрепят разклатения им брак, двамата се отправят на пътешествие към френската столица Париж. Всъщност дестинацията не е избрана случайно - именно в този град, преди толкова много години, двамата са прекарали своя меден месец. Ето защо сега те се надяват, че завръщането на място, където са били щастливи, може да внесе в брака им точно онова, от което се нуждаят. Понякога се случва именно дългите бракове да завършат с развод, но Мег и Никълъс ще направят всичко възможно това да не им се случи.

   И така, двамата са решени да прекарат един уикенд в Париж, където да се намират на достатъчно далечно разстояние от близки и роднини. Само по този начин те биха могли да си изяснят положението и да обмислят ситуацията, в която се намират. Що се отнася до Париж, това е градът на любовта и в него са намерили щастие не една и две семейни двойки. Вместо обаче да прекарат уикенда си изцяло сами, неочаквано при пристигането си във френската столица двамата се натъкват на свой стар колега. Неговият персонаж е изигран от Джеф Голдблум, който въпреки че има второстепенна роля във филма, всъщност ще се окаже крайъгълният камък в отношенията между двамата съпрузи. След срещата с него и двамата осъзнават, че все още има достатъчно време бракът им да бъде спасен. Въпросът е единствено в това да си повярват и да преодолеят заедно трудностите, които са се изпречили на пътя им. Дали ще успеят обаче, ще се разбере в края на филма.

   Може ли една случайна среща със стар познат до такава степен да промени разбиранията им за брака, че и двамата да разберат къде точно са грешили? Оказва се, че това е точно така - понякога най-неочакваните моменти носят дълго търсеното щастие. Колегата на възрастната двойка успява, съзнателно или не, да им покаже верния път към спасението на брака. Мег и Никълъс не само печелят от тази среща, но и променят коренно възгледите си за брачния живот, любовта като цяло и дори живота. Ето защо, макар и първоначално да не са особено щастливи от срещата, която ще провали планувания уикенд в Париж, накрая и двамата си тръгват по-доволни от всякога. В света на любовта и дългогодишните бракове винаги има моменти на трудност, които поставят на изпитание и двамата партньори. Те обаче са единствените, които могат да намерят верния път и да заживеят отново като едно щастливо и пълноценно семейство.

 

 Посетен: 1219
почивка