Сценарист: Хавиер Гълион

                Режисьор: Денис Вилньов

                В ролите: Джейн Мофат, Сара Гадон, Изабела Роселини, Мелани Лоран ,Джейк Джиленхол Стивън Р. Харт, Джошуа Пиис, Тим Пост, Лори Мердок

 

    За младия и успешен професор по история Адам Бел всичко внезапно се обърква и в резултат на това той започва да губи интерес към заобикалящия го свят. Стига се до там, че дори и красивата му приятелка Мери е пренебрегната. На какво се дължи тази внезапна промяна в учения? Този филм е създаден по написаната книга от Хосе Сарамаго Двойникът, излязла през 2002-ра година. Сега зрителите ще имат възможността да видят филма с участието на Джейк Джиленхол, който именно изпълнява ролята на Адам. Дали причината за тази апатия не се крие в някой, който много прилича на него? Оказва се, че това е точно така, но в началото професорът няма как да го знае. Той обаче ще го научи и тогава рано или късно трябва да потърси обяснение за ситуацията, в която се намира.

    Всъщност Бел открива, че един човек поразително много прилича на него. Обстоятелствата са меко казано странни и необичайни. Това става докато ученият гледа игрален филм, препоръчан му от негов колега. Такова откритие несъмнено би поставило в сериозен смут всеки и професорът не прави изключение. Той обаче е твърдо решен да потърси своя двойник и да разбере отговорите на всичко, което го интересува. Името на изпълнителя на ролята е Антъни Клер. Него иска да намери Адам най-много от всичко и за тази цел започва търсенето си на няколко основни места. Дали ще успее да го намери и какви биха били последиците от една евентуална среща между двамата? Те наистина се срещат и тогава става ясно, че животът им е преплетен по странен и необратим начин, който няма как да не ги промени из основи. Въпросът сега е какво ще стане с професора – ще си върне ли той интереса към живота и приятелката или му е писано никога повече да не бъде младият проспериращ учен, който е бил преди?