Премиера в България: 26.09.2014

Световна премиера: 26.09.2014

Сценарист: Ричард Уенк

Режисьор: Антоан Фукуа

В ролите: Дензъл Уошингтън, Мартон Чокаш, Хейли Бенет,Мелиса Лео, Робърт Уолбърг, Клои Грейс Мориц, Дебра Грет

   Дензъл Уошингтън е от онези актьори, които нямат нужда от задълбочено и сериозно представяне. В тази продукция на режисьора Фукуа именно той изпълнява главната роля. Двамата за втори път работят в екип след безспорния успех на криминалето Тренировъчен ден. Сега Уошингтън изиграва ролята на бившия пенсиониран командос от специалните части Робърт Маккол. Той отдавна не е в редиците на силовите структури и дори е прибегнал до интересна стъпка. С цел никога повече да не бъде безпокоен, Робърт инсценира собствената си смърт. Сега той си живее кротко и спокойно в Бостън, където се надява да преживее без проблеми живота си. Много скоро обаче на бившия агент му се налага отново да излезе на сцената и да въздаде заслужена справедливост. Неговият случай категорично потвърждава максимата, че няма бивш полицай или командос. Какво обаче налага Маккол отново да се превърне в командос?

   Филмът е озаглавен Закрилникът, като заглавието е взето от популярния телевизионен сериал, станал истински хит през 80-те години на изминалия вече 20-ти век. Когато младо момиче на име Тери бива заплашено от руската мафия, бившият командос решава да окаже помощ. Така скоро той и момичето се превръщат в мишена номер едно на едни от най-безмилостните и жестоки главорези на руската мафия. Те ще трябва непрекъснато да бягат, докато по петите им ги следват хора, решени на всяка цена да ги убият. Ето как Маккол не само се превръща в закрилник на момичето, но едновременно с това е принуден да си припомни времената, когато е бил на работа при специалните части. За него не е проблем да се преобрази напълно и от кротък човек с инсценирана смърт той се превръща в разгневен мъж, който винаги закриля изпадналите в беда хора. Веднъж предизвикан, неговият гняв трудно може да се обуздае.

   Прекалено късно е обаче руската мафия да се отърве безнаказано. Тя дори не подозира срещу кого се изправя, когато решава да заплаши момичето. Разчитайки на неговата помощ, Тери има сигурен и надежден съюзник. Никой не може да се изпречи на пътя на Маккол - бивша барета, прекарала много време от живота си в борба срещу мафията и тероризма. Сега, когато отново трябва да демонстрира своите умения, той го прави повече от перфектно. В резултат на това в редиците на руската мафия настъпва сериозен смут, но вече е късно да се възстановят загубите. Когато Маккол реши да дава уроци и да демонстрира сила, бурята вече се е завихрила. Дали двамата ще успеят благополучно да се измъкнат от лапите на преследвачите или все пак те ще се окажат по-хитри и коварни? Отговорът на този въпрос изглежда очевиден, но все пак никога нищо не се знае. Едно обаче е абсолютно сигурно - Маккол няма да се остави да бъде хванат лесно.