Режисьор и продуцент: Джеймс де Монако

В главните роли: Франк Грийо, Киеле Санчес, Кармен Еджого и др.

 

   В този филм на де Монако той ни запознава с един бъдещ свят, който обаче не е никак розов. Един ден всички престъпления са легализирани и признати от закона, което дава възможност на всички да убиват ненаказано по улиците. Чрез чистката, която трае точно дванадесет часа, се цели намаляване нивото на престъпността през останалата част от годината. Въпросният ден започва по залез слънце, а чистката продължава до същото време на другия ден. През този период никой не е застрашен от това да бъде убит. Властите и силите на реда са отзовани, което позволява на престъпниците да действат безнаказано. И въпреки че всеки получава възможност да излее агресията си и да се посвети на убийства, измежду жертвите може да има напълно невинни хора. В деня, когато идва времето на чистката, ще се преплетат съдбите на няколко различни души. Впоследствие всеки един от тях трябва да оцелее.

   Един мъж се въоражава малко преди слънцето да залезе и да настъпи периодът на прочистване. В същото време млада влюбена двойка се оказва на улицата, защото не успява да се прибере преди залеза. Насила от своя дом са изведени две сестри. Сега всичките тези пет човека са изправени пред страшното предизвикателство да оцелеят. Защо властите легализират престъпленията и какво се надяват да постигнат? Дали чистката ще донесе очакваните резултати за управляващите или това е най-грешното решение, което някога са гласували? По време на кървавите дванадесет часа те се намират на безопасно разстояние, ето защо за тях няма пряка опасност, която да застрашава живота им. И така, по улиците вилнеят опасни престъпници и убийци, жертва на които могат да станат всички. Това е без съмнение най-страшният ден на света. Макар че филмът ни отвежда в бъдещето, един ден това наистина може да се случи. Когато станалото е вече факт, на петимата герои не им остава друго, освен да се борят.

   Макар че анархията е майка на порядъка, тя не бива да е в токова големи граници. Това ясно се вижда от сюжетната линия на филма. Каква ще е съдбата на петимата герои, оказали се на неподходящото място в неподходящия момент. Дали ще оцелеят или все пак накрая всички ще бъдат пометени от чистката, която продължава цели 12 часа. Когато слънцето залезе, е по-добре хората да си останат вкъщи. В противен случай ще станат жертва на кървави насилия, каквито едва ли някой е предполагал, че са възможни. Това ще разберат младата двойка и двете сестри, насила извлечени от дома. Предстои ни едно вълнуващо изживяване - трилър, изпълнен с динамика, напрежение и много насилие. За почитателите на филмите от този жанр продукцията със сигурност ще представлява интерес. Ето защо те на всяка цена трябва да станат свидетели на предстоящата чистка, жертва на която може да станат и много невинни хора.Посетен: 1606
почивка