Филм за Жельо Желев

" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen>

      В проекта Филм за Жельо Желев се дава гласност на събитията от 90-те години, в които българската демократична партия успя да се наложи като ръководен фактор и да измести комунистите от политическата сцена. Желев е първият избран президент след демократичните промени и като такъв едва ли някога ще има еквивалент в родната история на политиката. Станка Желева е негова дъщеря и участва в документалния филм, посветен на личния и политически живот на баща ѝ. Какво ще ни разкаже за него и защо успява да се вмести в компанията на няколко млади политолози и на изтъкнатия и вече доста възрастен общественик Петко Симеонов? На единадесети май филмът се излъчи по националната телевизия като част от поредицата БНТ представя.

      В нея се разказва всяка сряда в рамките на един час за живота и дейността на хора, успели да оставят широка диря в страната благодарение на своите кариери. Ралица Димитрова е главно действащо лице във филма, защото като режисьор и сценарист успява да ни пренесе в света на години, белязали трайно страната. Кръглата маса е събитие, за което винаги ще се дискутира и обсъжда, а Желев е един от главните участници. Също така той е активен деец в митингите на партията, която се налага със синия цвят и на която симпатизират немалка част от изпълнителите на песни като Клетва, Дано и много други. Този филм е разказ за всички онези, които искат да научат още нещо за демократичните промени през 1989-та.

Жанр: Документални филмиГледано: 84

Филм за Жельо Желев