почивка

Премиера в България: 11.04.2014

Световна премиера: 10.02.2013

Сценарист: Джак Торн

Режисьор: Паскал Шамел
В ролите: Розамунд Пайк, Джо Кол, Сам Нийл, Тъпанс Мидълтън, Тони Колет, Арън Пол, Имаджин Потс, Пиърс Броснан

   Тази драма на режисьора Джак Трон с доста елементи на комедия в сюжета разказва за меко казано странното решение на четирима различни души. В нощта на нова година те са твърдо решени да сложат край на живота си. Всеки един от тях има свои мотиви за подобно решение, но дали всъщност планът им ще се осъществи или нещо ще ги принуди да размислят? Въпросните четирима души са съответно телевизионен водещ, който е компроментиран, цапнато в устата младо момиче, меломан с особени философски убеждения и самотна майка. Защо тези четири на брой коренно противоположни личност имат желанието да се самоубият, при това точно в края на годината? Това ще стане ясно на зрителите, когато изгледат комедийната драма Голямото скачане.

   Когато въпросните четирима души се срещат на едно и също място, те правят една уговорка. Оказва се, че всички са мислили да скочат именно на мястото на тяхната среща. Те обаче се разбират да отложат самоубийството си до празника на Свети Валентин, който  е 14 февруари. През следващите четири месеца между четиримата странни непознати се оформя трайно и продължително приятелство. Наред с това те се превръщат в истинска сензация в медийните среди и привличат вниманието на цялата общественост. Заедно четиримата търсят пътища да продължат напред в объркания свят, в който живеят. Джо Кол, Розамунд Пайк и Сам Нийл са част от имената на актьорите, имащи роли в продукцията на Джак Торн. Кое кара странниците да се самоубият точно на Нова година? Имат ли те основание да прекратят живота си или всичко е плод на тяхното въображение. Сега, когато отлагат този акт за февруари, четиримата имат време да преосмислят всичко, което им се е случило. Превръщайки се в медийна сензация, четиримата бързо стават център на вниманието. Дали ще успеят да продължат напред или в деня на друг емблематичен празник – Свети Валентин – този път окончателно ще посегнат на живота си? Тези отговори дава продукцията на Торн Голямото скачане.

   В тази драма има от всичко по много. Най-вече преобладава обаче объркаността на четирима напълно различни души, срещнали се случайно. Поводът на срещата им е...самоубийство. Защо искат да сложат край на живота си и няма ли да е по-зле да се предадат, отколкото да се опитат да се борят? Ще разкаже ли всеки от тях мотивите за подобно решение или мълчаливо ще се оттегли, вглъбен от собствените си проблеми? Голямото скачане се отлага поне до деня на влюбените, а през това време всеки един от героите ще има време да преосмисли решението си. Дали в уречения ден четиримата ще се съберат на същото място или тази среща ще ги промени окончателно? Когато всеки от тях среща останалите, едва ли подозира какво правят те на същото място. Сега, след като са се отказали временно от смъртта, как ще продължат своя живот? Като твърди и борещи се хора или като лесно предаващи се слаби личности?

 

 

 Посетен: 1407