Хелене

" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen>

        Хелене и Ейнар се познават най-вече покрай работата си, която е изобразителното изкуство в неговите различни нюанси. Докато зрялата жена е един от най-известните финландски художници, то за по-младият мъж всичко опира до художествената критика. Така покрай изкуството се заражда една любовна история, която всъщност е най-запомнящият се момент от живота на художничката. Как е протекла тя и доколко обществеността е гледала с добро око на нея? Ето на такива въпроси търси отговори биографичният филм, който отдавна реализира световната си премиера. Тя се състоя на 17-ти януари, но в страната ще го гледаме може би едва сега. Той си струва да бъде видян, особено ако сме почитатели на изкуството като цяло и на красивите любовни истории.

        Хелене Шиерфбек е личност, за която могат вероятно да се разкажат много неща, но е по-добре да не пропускаме филма, посветен на живота й. В главната роля е Лаура Бим, а режисьор и сценарист – Анти Йокинен. Дали Йокинен е успял да хване най-важното от историята или дори неговото майсторство не е в състояние да ни представи историята в пълни детайли? Винаги, когато изкуството играе решаваща роля, нещата не са толкова прости и изискват задълбочен анализ и размишления. Защото личният живот често отстъпва на сферата, която се опитва да го напарви по-добър и смислен. Ейнар е млад, а любовницата му – по-възрастна, а това рано или късно все пак може да доведе до разрив било поради разминаване във възгледите или просто защото нещата не се получават..

Жанр: Биографични филмиГледано: 78

Хелене