На портите на вечността

" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen>

   Много може да се каже за живота и творчеството на Винсент ван Гог, но той определено заслужава своето място на портите на вечността. Това се дължи не само на шедьоврите, които променят като цяло облика на изобразителното изкуство, но и на самата му противоречива и пълна с недоразумения личност. Освен че е гениален художник, той има слабост към алкохола. Както винаги, порокът до голяма степен убива таланта, но въпреки всичко Гог успява през времето, докато е на Земята, да завърже близко приятелство с друг представител на рисуването – Гоген. Не на последно място, Гог живее и твори в Париж, където и до днес се съхраняват някои от най-скъпите картини на прочутите майстори.

   Монмартър е мястото, което е тясно свързано с гения на ван Гог. Дори киното и по-конкретно комедийният сериал Ало,ало реши да го включи като част от сюжета си преди години – тогава негова картина бе използвана като начин и средство за печелене на пари при евентуална нейна продажба след края на войната. Но конкретно в На портите на вечността, режисьорът и сценарист Джулиан Шнабел хвърля доста сериозен поглед върху личността на Гог. Той няма време за комедии, а изцяло залага на драмата и биографичните елементи, за да ни го представи такъв, какъвто е. Главните роли са поверени на Уилям Дефо и Оскар Айзък, вероятно единият е Гог, а другият – Гоген. Премиерата на филма, поне по предварителна информация, е насрочена за 11-ти ноември тази година.

Жанр: Биографични филми Драма филмиГледано: 72

На портите на вечността