Никола Петков – българинът

" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen>

   Никола Петков – българинът е името на новия филм на родното кино, който е посветен на един от най-видните ни спортисти от близкото минало. Петков е човек, за когото колкото и много да кажем, пак няма да е достатъчно. Роден в страна, препатила много от червения терор, той докрай запазва патриотичното в себе си. На ринга, докато е активен борец, постига много успехи, с които ни прославая. Само Дан Колов може би има правото да се съизмерва с него по отношение на успешна кариера. Когато напуска страната и повече от десет години не стъпва обратно в нея, той не облича екип на чужда държава и не се състезава за други. Така показва, че наистина е голям българин, с когото да се гордеем.

    Никола Петков – българинът е филм на Ваня Иванова, която в рамките на точно един час ще се опита да ни го покаже такъв, какъвто е бил в действителност. Заедно с фондация Български спорт тя методично подготвя новия си проект, а вътре е обърнато внимание на възходите и паденията на бореца, както и на собствената му социална ангажираност. Не бива да забравяме да благодарим специално и на един отдаден на делото и живота му колекционер. Той цели петдесет години събира материали и всевъзможни факти за живота на Петков, които впоследствие предоставя на Иванова, за да може тя да запълни празнините. Четири дни ни делят от момента, в който ще видим поредния български филм на голям екран.

Жанр: Биографични филми Документални филмиГледано: 71

Никола Петков – българинът