Принцесата на Монако

" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen>

Премиера в България: 23.05.2014

Световна премиера: 14.05.2014

Сценарист: Араш Амел

Режисьор: Оливие Даан

В ролите: Никол Кидман, Роджър Аштън-Грифитс, Робърт Линдзи, Джералдин Съмървил, Франк Лангела, Паз Вега, Тим Рот и др.

   Биографичната драма на Даан Принцесата на Монако фигурира в прословутия черен списък на потенциално успешните холивудски продукции. Този филм ни запознава с принцеса Грейс, която независимо от благородното си положение, изживява труден и мъчителен период. Той е свързан с много неща, то сред тях се открояват най-вече отговорностите, които тя има като майка към своите деца и като съпруга към принц Рение 3-ти. В смутните 60 години на 20-ти век се случват редица неща, които пряко засягат развитието на дипломатическите отношения между много държави, включително и Монако. Макар и твърде малка по размери страна, нейните управляващи полагат всички усилия да я превърнат в модерна и съвременна държава. Това обаче едва ли ще бъде толкова лесно. Нещо повече, подобна перспектива изглежда невъзможна, особено след като френският президент Шарл де Гол оказва постоянен натиск върху политиката на Монако.

   Това обаче далеч не е единственият проблем, с който трябва да се справи принцеса Грейс. Тя наскоро е отказала на прочутия режисьор Алфред Хичкок да се завърне в света на киното, тъй като има заложби на добра актриса. По всяка вероятност отказът на Хичкок е била последната възможност на принцесата отново да се потопи в света на киното, което няма как да не я разкъсва и да причинява болка. В този филм сюжетната линия се върти основно около преживяванията и трудностите на една жена, която се опитва да скъса завинаги със своето минало и едновременно с това да се пригоди възможно най-бързо към непрекъснатите промени в настоящето. Нейният съпруг Рение 3-ти управлява Монако, но опитите му да превърне страната в модерна и обещаваща държава срещат решителния отпор на френското правителство. Докъде ще доведе това доловимо напрежение, което всеки момент заплашва да ескалира и да отприщи поредица от непоправими събития?

   Никол Кидман прави поредната си забележителна роля в киното. Освен нея, във филма взимат участие Робърт Линдзи, Роджър Аштън-Грифитс и много други. Какъв е светът на принцесата на Монако Грейс? Вероятно на много обикновени хора той би се сторил безпроблемен и спокоен, защото такава е представата им за ежедневието на всички принцеси. По време на 60-те години на 20-ти век обаче Монако изживява дълбоки кризи и сътресения, а отговорностите от последствията падат именно върху неговите управници. Дали Грейс и Рение ще успеят да запазят брака си или и той е застрашен в резултат на политиката на Де Гол? Може ли да стане така, че една малка държава да се превърне в модерна страна с претенции и европейска визия и да стане конкурент на много други страни? Отговорите на тези въпроси, а и на още много други, ще научат всички зрители, но не и преди да изгледат биографичната драма Принцесата на Монако.
Жанр: Биографични филмиГледано: 79

Принцесата на Монако