Тесла

" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen>

      Майкъл Алмерейда е режисьор и сценарист на биографичния филм, посветен на гениалния учен Никола Тесла от хърватски произход. Много научна литература е написана за гения на този необикновен човек, който на моменти стряска със своите научни умения и разработки. Щом е в състояние да осигури на всички безплатен ток и да построи съоръжения, които изкуствено да предизвикват мълнии, става ясно, че знае всичко за физика, магнитни явления и пр. Но ортодоксалната научна среда не гледа с добро око на такива кадри, а иска час по-скоро да ги смаже. Игтън Хоук изпълнява главната роля във филма, чиято световна премиера беше на 27-ми януари. Кои аспекти от живота на учения ще бъдат засегнати и дали ще се хареса на публиката?

      Тесла  е в отдавнашен конфликт с Томас Едисон, считан за откривател на електрическата крушка. Но дали преди него Никола не е успял да я открие, само че да бъде приписана тази заслуга на Едисон? А как тогава да си обясним факта, че самият учен често пъти предпочита да остане в сянката и от там да наблюдава как други негови колеги получават нобелови награди уж за неща, открити от тях? След смъртта му, която между другото настъпва на повече от 80 години, мистериозно изчезват голяма част от архивите и проектите на гения. Вероятно ЦРУ и други военни и разузнавателни организации имат пръст в тази работа, за да се сдобият с неговите открития  и за да ги използват за свои цели и изгоди.

Жанр: Биографични филмиГледано: 80

Тесла