Толкин

" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen>

      Толкин е авторът на Властелинът на пръстените – култов роман, по който по-късно е направена и филмова сага в няколко части. Кое от двете е по-добро е трудно да се каже, защото и оригиналът, и копието са постигнали невероятни успехи и са любими произведения на публиката вече от няколко поколения. Все пак, ако трябва да се придържаме към традициите, винаги книгата се оказва по-сполучлива. Не това обаче е важното за настоящия филм, който за пръв път се появи по кината на 10-ти май тази година. В страната ще го гледаме след две седмици – на 21-ви юни, а режисьор и сценарист е самият писател, станал вече истинска легенда в света на писането, киното и изкуството като цяло.

      Толкин ще ни разкаже за ранните години от личния живот на автора, за приятелствата му от училището и за още много други неща, които го формират като личност. Заедно с няколко съмишленици от учебното заведение, в което учи, той успява не само да се сближи много, но и да се повлияе от техните мирогледи. Може би това в крайна сметка предопределя пътя му на един от знаковите творци на 20-ти век. Днес дори повечето деца би следвало да познават автора по име и със сигурност да са гледали филма Властелинът на пръстените. Въпреки че сагата е дълга, тя определено е едно от най-добрите произведения. В главните роли в биографичния филм са две от съвременните американски звезди – Лили Колинс и Никълъс Колт, а също и Лаура Донъли.

Жанр: Биографични филмиГледано: 76

Толкин